Източвани ли са държавни пари от Центъра за социална рехабилитация и

...
Източвани ли са държавни пари от Центъра за социална рехабилитация и
Коментари Харесай

Съмнения за източване на държавни пари от център за деца с увреждания

Източвани ли са държавни пари от Центъра за обществена рехабилитация и интеграция на деца с увреждания в Стара Загора? Институцията се устоя с пари от страната, а общината превежда съответната сума всеки месец. Служители алармират, че през декември предходната година са получили едни пари, а в Национален осигурителен институт е била регистрирана друга сума – с към 400 лева по-малко. Твърдят също, че подписите им са били фалшифицирани. След като откриват това, подават сигнал в полицията. Започнало е досъдебно произвеждане по случая. Има и изказвания за принуждение, упражнявано върху децата.

Управителят на центъра изяснява, че разликата в парите е отишла за заплащане на парно. Разследването ще откри дали е по този начин.

Радка Дончева е шеф на Център за обществена рехабилитация и интеграция на деца с увреждания в Стара Загора. Всеки месец той се посещава от 40 деца с аутизъм. Управлява се от гражданско съдружие „ Алтернатива 55 ”. Издържа се с пари от страната. Тази година тя отпуска по 18 517 лева месечно, а община Стара Загора ги изплаща. Общината също по този начин управлява активността на центъра.

В началото на 2024 година чиновници виждат, че са получили към 400 лева по-малко за декември предходната година от сумата, която шефката на центъра е отчела пред Национален осигурителен институт. Сигналът ни подава жена, която работи като психолог в центъра и желае да бъде анонимна.

„ Аз съм се разписала на ръка в края на декември против сумата от 1211 лева за приемане и застрахователен приход от 1656 лева В НОИ осигурителният ми приход е регистриран на 2051 лева И се оказа, че има съществено разминаване в границите на 500 лева ”, декларира психоложката. Тя не знае къде отиват парите.

Служителката решила да ревизира на каква сума е била обезпечена през декември, тъй като в края на всяка година тя и сътрудниците ѝ получавали в допълнение трудово заплащане в границите на една минимална работна заплата.

„ Тази година шефката ни сподели, че ще получим частична минимална работна заплата. И в действителност като счетох, аз открих, че тази сума 2051 лева, която е регистрирана в Национален осигурителен институт, е моята съществена заплата плюс цяла минимална работна заплата. На мен ми бяха дадени единствено 200 лева от горната страна върху главната ми заплата за декември, а е регистрирано, че ми е дадена цяла минимална работна заплата. 200 лева съм взела чисто на ръка в допълнение към главната ми заплата, а е регистрирано, че са ми дали 600 лева ”, изясни служителката.

Оказва се, че психоложката, която ни подава сигнала, не е единствената, получила по-малко пари за декември предходната година от регистрираните от шефката пред Национален осигурителен институт. Зорница Златева и Деляна Емануилова работят в центъра надлежно като ресурсен преподавател и психолог. Едната от седем месеца, другата от към 6 години. И те като сътрудниците си получават заплата на ръка и всеки месец се подписват върху ведомост.

Зорница Златева изясни, че се е подписала под сумата от 1100 лв., а в Национален осигурителен институт е регистрирано 1950 лева застрахователен приход. Служителите не били предизвестени за това, споделя още Златева. „ Останахме доста сюрпризирани ”, споделя учителката.

„ Всички сме наранени, ние го видяхме с очите си ”, добавя Деляна Емануилова.

Друга към този момент някогашна служителка твърди, че даже е била освободена от работа, откакто е подала сигнал в полицията.

„ Получих сумата от 665 лева Когато взех решение да си направя информация в Национален осигурителен институт, видях, че съм обезпечена на 1250 и няколко лв. ”, споделя Гълъбина. „ За месец декември аз взех единствено трудовото си заплащане, не съм взела никакво в допълнение заплащане, а в Национален осигурителен институт беше отразено, че съм го взела и съм платила налога му ”, споделя още тя.

Управителката на центъра Радка Дончева твърди, че се е наложило да ощети чиновниците си с към 400 лева на човек, с цел да заплати парното на постройката. Парите обаче щели да им бъдат върнати.

„ Има удържана сума за парно, което би трябвало да заплатим. Няма от кое място да се вземат парите, тъй като бюджетът е извънредно дребен. 14 000 лв. за 34 деца плюс цялата прехрана, знаете ли какъв брой е огромен постройката ”, споделя Радка Дончева. По думите ѝ другият вид е бил да редуцира двама души.

Служителите настояват, че като се изключи че са били ощетени с към 400 лева, се оказало, че се е появила и втора ведомост, върху която са били фалшифицирани подписите им. Подали са сигнал в Икономическа полиция в Стара Загора, написа " Нова ".

„ След като Икономическа полиция, Национална агенция за приходите и Инспекцията по труда пристигнаха на инспекция в центъра и иззеха документи, бяхме привикани в Икономическа полиция да проверим ведомостта. Там беше показана ведомост за декември, на която бяха по-високите суми, само че това не бяха нашите подписи. Значи е имало две ведомости ”, изяснява психоложката, поискала анонимност.

Зорница Златева и Деляна Емануилова също настояват, че подписите не са техните. Двете служителки споделят, че това се е случило с подписите на общо шестима души. Те нямат визия кой го е направил. А шефката отхвърля да каже. 

От полицията в Стара Загора обясниха, че с към 400 лева са били ощетени шестима от общо девет чиновници в центъра. От районната прокуратура в града допълват, че на 8 април тази година наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно произвеждане за това, че „ през месец декември 2023 година в Стара Загора е бил погубен, прикрит или развален непознат документ за да се аргументи другиму щета или да набави за себе си или за другиго имотна полза – закононарушение по член 319 от Наказателния кодекс ”. Разследването е предоставено на проверяващ служител на реда при бранш „ Разследване ” към регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в града.

Служителите описват още, че никой никога не е получавал фиш за работната си заплата. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР